Trudnoća i oralna higijena

Jedna od zabluda koja je vezana za trudnoću je da trudnice ne treba da posećuju stomatologa. U toku trudnoće zbog hormonskih promena dolazi do krvarenja i upale desni, a želudačna kiselina tokom povraćanja, oštećuje gleđ.

Simptomi koji nam govore da je prisutno stanje upale gingive su:

  •  desni koji krvare i izgledaju izrazito crveno
  •  otečeni desni
  •  pojačana osetljivost na nadražaje sluzokože.

Ovi simptomi se obično javljaju oko trećeg meseca trudnoće i znaju da budu neprijatnost do čak osmog meseca.

Saveti za oralnu higijenu

  • U slućaju jutarnjih mučnina praćenih povraćanjem nije potrebno  pranje zube nakon svakog povraćanja. Želudačna kiselina razmekšava gleđ i pranje izaziva mikro oštećenja koja potencijalno predstavljaju problem. Uvek je bolji izbor ispiranje odgovarajućim sredstvima.
  • Zdravom ishranom  ćete izbeći mnoge potencijalne probleme. Smanjite konzumiranje prostih šećera koji direktno utiču na kvalitet zuba.
  • Redovne kontrolne preglede kod vašeg stomatologa praktikujte tokom celog održavanja trudnoće. Izbegavajte postupak rendgena i obavestite stomatologa o svojoj trudnoći pre intervencije.

Zubi bebe počinju zametkom u majčinoj materici. Kvalitet zuba vašeg deteta u određenoj meri zavisi od kvaliteta i uravnotežene ishrane majke u toku trudnoće.

1 comment

Jovana

Divan tekst:-) Hvala Vam sto mislite na sve kategorije ljudi,tj na svaki period naseg zivota I na savetima koje dajete, cime maksimalno doprinosite zdravlju I lepoti nasih zuba.:-)

Leave a reply