381 (0)11 26 20 817

Strateška implantologija

KAKO FUNKCIONIŠE STRATEŠKI IMPLANTAT

Strateški implantat koristi sigurno pozicioniranje u kortikalnu kost vilice.

Implantati su bolja verzija zuba. Strateški implantat nadmašuje mogućnost zuba i konvencionalnih dvodelnih implantata.

strateski-implant

Važna razlika i prednost:

Strateški implantat je oslobođen bilo kakve pojave infekcije.

DENTALNI IMPLANTATI – EFIKASNO I TRAJNO REŠENJE

Dokle god postoji dovoljan broj stabilnih zuba, savetujemo postavljanje fiksnog mosta na zube. Konstrukcije takve vrste daju dugoročne i estetski dobre rezulatate, koji se postižu brzo i relativno povoljno. lskusni stomatolozi će vas savetovati da li je bolje staviti implantate ili most. Mnogi pacijenti ne zele zameniti zub koji nedostaje fiksnom nadoknadom i odmah odabiru implantate. U mnogo slučajeva bila bi potrebna augumentacija kosti ukoliko bi koristili dvodelne implantate, pa se u takvim slučajevima postavljanje mosta čini jednostavnijim i laksim rešenjem, naročito ako nedostaju samo jedan ili dva zuba.

DENTALNI IMPLANTATI- MODERAN NAČIN DENTALNE PROTETIKE

Sa gubitkom zuba, dolazi do promene u izgledu, ali i do promena u proporcijama lica i govoru. Odstranjivanje čak i samo jednog zuba moze pokrenuti seriju ozbiljnih рrоblemа poput mobilnosti susednih ili suprotnih zuba. Može dovesti do promene и zagrizu, do neprirodnog žvakanja samo na jednu stranu, funkcionalnog preopterećivanja zuba i pospešiti paradontalnu bolest preostalih zuba. Nužno је nadomestiti nedostatak na funkcionalan i stabilan način. Mobilne proteze nikada ne udovoljavaju ovim uslovima.

Dentalni implantati su mali “Veštački koreni” ugrađeni u kost kako bi se zamenili izgubljeni koreni. Implantati se integriraju u kost i postanu čvrsta potpora za Vase nove zube. Strateški implantati su i oseofiksirani i oseointegrirani sa vremenom, a mogu imedijatno nositi funkcionalni teret.

PITANJA I ODGOVORI STRUČNJAKA

Ima li novosti u dentalnoj implantologiji, šta је najnovije u razvoju dentalne implantologije?

Pre svega, želim da istaknem da stari uzorak naprednih i nenaprednih zemalja na području dentalne implantologije više ne vredi. Pre 10 ili 15 godina, u zapadnim zemljama implantologija је bila vrlo napredna jer је postojala mogućnost bolje dijagnostike, boljih operacijskih sala i boljeg osoblja, te dostupnost modernih naprava. Došlo је do dramatične promene. Jedino što је ostalo isto u nekadašnjim naprednim zemljama su mnogo veći troškovi tretmana.

Da li to znači da imućniji pacijenti vise ne moraju putovati na univerzitete u Nemačkoj ili Švajcarskoj kako bi dobili najbolji mogući tretman?

Danas pacijenti širom sveta mogu izabrati svoje stomatologe i hirurge sami. Ne zavise o zdravstvenom sistemu svoje zemlje. lnternet je također pružio dragocenu pomoć u pronalaženju stručnjaka koji im mogu omogućiti najbolji mogući tretman. Takoder, na ovaj način i sami stomatolozi i hirurzi dobijaju kvalitetne informacije o najnovijim tehnologijama ра mogu odabrati o kojoj se žele educirati i koju žele koristiti. Promene koje sam spomenuo, ne odnose se samo na rangiranje zemalja, već i na pomake u znanju unutar svake zemlje. U pređašnjim vremenima univerziteti su bila glavni izvor znanja unutar zemlje na mnogim poljima.
Sada, barem na području dentalne implantologije vodeća pozicija se prebacila na privatne stomatologe jer oni su ti koji imaju mnogo više praktičnog iskusiva.

Dakle, što је tačno novo, globalno upoređujući, u dentalnoj implantologiji?

Budući da pacijenti danas odbijaju augumentacije kosti, stomatolozi koji primenjuju moderne tehnologije bez augumentacije počinju dominirati ovim područjem. Mnogo godina postojala je dominacija velikih implantata korenskog oblika jer nije bilo ništa drugo dostupno. Nedostatak ovih implantata је bio da zahtevaju velike količine kosti i područje bez infekcije na samom početku tretmana. Kao posledica toga našlo se rešenje u vidu augumentacije kosti i hirurzi su počeli transplantirati kosti kuka, lobanje, čak životinja ili umrlih ljudi, sto је bio pravi рrоblem. Ovakav tretman je neko vrijeme, a u nekim zemljama i danas je, smatran konvencionalnom metodom i pacijenti su mnogo patili.

Pojava strateških implantata je uveliko promenila dentalnu implantologiju. Više nema potrebe za sinus liftom, nema transplantacija, ni bilo kojeg drugog obіika augumentacije. Naravno ta nova tehnologija koja se razvila se raširila. Prednosti su velike: rizične grupe kao sto su dijabetičari mogu biti tretirani, kao i okoreli pušači, а najbolje je da tretman omogućuje imedijatno opterećivanje, bez dugotrajnog vremena za srastanje koje smo praktiikovali u proslošti. Postupak bez augumentacije i vremena za srastanje, ne samo da daje uštedu od 30% za troškove tretmana, vec štedi i 98% vremena potrebnog za tretman; samo nekoliko dana је potrebno kod ugradnje strateških implantata, za razliku od više od godinu dana potrebnih kod konvencionalnih implantata.

Ova tehnologija mogla bi se naći u sve više ordinacija i zamenjuje danas istorijski koncept dvodelne implantologije.

Koliko је siguran tretman dentalne implantologije sa imedijatnim opterećivanjem? Mnogi stomatolozi misle da postoje brojne komplikacije, više nego sa starom tehnologijom.

Često moram odgovarati na ovo pitanje; naravno puno je manje komplikacija kod korišćenja dentalnih implantata koji se imedijatno opterećuju i povezuju u blоk.

Maksilofacijalna hirurgija

Moramo na trenutak pogledati u područje ortopedske hirurgije i traumatologije, to su područja u medicini koja se bave frakturama kosti i zamena zglobova. Lekari u ovom području ćе uvek odabrati plan tretmana koji ćе im omogućiti uslove za imedijatno opterećivanje.

Uobičajena је praksa da se frakturirani udovi momentalno fiksiraju i pacijenti su odmah spremni za neku vrstu funkcije, upravo je ta funkcija ono sto pomaže zaceljivanju kosti. Sve ostalo bi bilo nepredvidivo i opasno. lsto je omogućeno u stomatologiji uz pomoć strateških implantata koje koristimo već mnogo godina. Primjenjujemo iste hirurške principe.

 

 

 

PREPORUKE ZA POSTOPERATIVNU NEGU

Iako možete brzo zaboraviti da ste ugradili implantate, preporučuje se postoperativna njega i oporavak prema ovim uputstvima:

1. Izbegavajte fizičke aktivnosti i stresne situacije. Ograničite sportske aktivnosti. Podsećamo da mogu povećati dotok krvi u glavu i tako izazvati moguća nekontrolisana oticanja.

2. Nakon ugradnje implantata u gornju vilicu ne duvajte nos i izbegavajte pritisak na nos i sinus.

3. Uzdržite se od poseta sauni i bazenu 6 nedelja od ugradnje.

4. Prva 2 do 3 dana, pre ksacije zuba jedite samo mekanu hranu. Dogovorite se sa svojim stomatologom da li zaista trebate privremeni most za to kratko vreme jer desni zaceljuju brže ako ne stavite privremeni most.

5. Izbegavajte mlečne proizvode i ljutu i začinjenu hranu.

6. U slučaju pojave otoka obavestite vašeg stomatologa kako bi prema njegovim uputama mogli raditi limfnu drenažu 4 do 6 puta na dan.

7. Ispirajte usta 15 % rastvorom Betadina nekoliko puta na dan. Konci se obicno vade 2 ili 3 dana nakon operacije.

Google+
EnglishGermanItalySerbia