381 (0)11 26 20 817

Noviteti u stomatologiji

Najčešća pitanja o zdravlju zuba u trudnoći

Da li treba izbegavati popravku zuba u trudnoći? Nikako,  ako planirate trudnoću poželjno je sve zube popraviti pre ovog perioda. Stomatološke intervencije NISU kontraindikovane u trudnoći, naprotiv svako  žarište u..

Read more

Bolne afte

Uzrok afti nije još uvek poznat, postoji veliki broj terija o etiologiji afti. Ono što se zasigurno zna je da postoje situacije i stanja koja pogodoju nastanku afti: emocionalni stres,..

Read more

Zubni kamenac

Kako nastaje zubni kamenac i zašto ga je potrebno redovno uklanjati? U našim ustima se nalaze bakterije, koje su deo fiziološke flore, one postoje u ustima čak i kada je..

Read more

Paradontopatija

Paradontopatija ili paradontoza je progresivna i degenerativa bolest potpornog tkiva zuba, koja dovodi do klaćenja i ispadanja zuba. Glavna karakteristika paradontopatije je ogolićenje vratova i korenova zuba, pa zubi izgledaju..

Read more

Škrgutanje zubima (bruksizam)

Bruksizam je stručni termin za prekomerno, nesvesno, stiskanje i škrgutanje zubima, koje se naročita javlja u toku spavanja.  Pri tom aktu dolazi do nefiziološkog opterećenja zuba i njihovih potpornih struktura. ..

Read more

Da li pravilno održavate četkicu za zube?

Kako svakodnevno koristite četkicu za zube, možda ne shvatate šta se sve skuplja na njoj. Četkica za zube može postati kontaminirana oralnim mikrobima kad god je stavite u usta. Virusi i bakterije..

Read more

Prva poseta stomatologu

Plač, vriska, jurnjava, ujedanje stomatologa za ruku, griženje instrumenata – neprijatna situacija u kojoj se svaki roditelj našao bar jednom u životu. Noćna mora dece, roditelja ali i samih stomatologa…

Read more

Neprijatan zadah i kako ga se rešiti

Neprijatan zadah  može biti posledica velikog broja faktora i oboljenja, kako usne duplje tako i drugih sistema organa. Odoriformna hrana, karijesom izmenjeni  zubi, oboljenja desni, gljivična oboljenja usne duplje, gljivične..

Read more

Trudnoća i oralna higijena

Jedna od zabluda koja je vezana za trudnoću je da trudnice ne treba da posećuju stomatologa. U toku trudnoće zbog hormonskih promena dolazi do krvarenja i upale desni, a želudačna..

Read more
EnglishGermanItalySerbia